Skip to main content

Hur man deklarerar krypto till Skatteverket

Carl Gärdsell avatar
Written by Carl Gärdsell
Updated this week

Den här guiden visar steg för steg hur du använder din Divly-skatterapport för att deklarera dina kryptotransaktioner till Skatteverket. Guiden utgår ifrån att du redan har importerat alla dina transaktioner, hanterat eventuella varningar och köpt din Divly-kryptorapport. Om du inte har gjort detta än, se vår FAQ om hur du kommer igång för mer information.


Vad ingår i Divlys skatterapport (Sverige)?

Alla användare i Divly får alltid en landsanpassad version av Divlys skatterapport, anpassad för det land de valt i sina inställningar. Den svenska skatterapporten är utformad för svenska medborgare som deklarerar skatt till Skatteverket. Den kan inte användas av personer som är skattskyldiga i andra länder.

Skatterapporten innehåller den information du behöver för att lämna in din kryptoskatt till Skatteverket. Rapporten visar inte uttryckligen hur mycket skatt du ska betala. Hur mycket det blir beror på många andra faktorer (andra tillgångar, lön, osv.) och kan endast ses i Skatteverkets portal.

När du går till sidan Skatterapport i Divly och klickar på knappen Deklarera 20XX, får du några olika alternativ. Alla dessa förklaras nedan.

Swedish Tax Report & K4 (recommended)

Den här rapporten innehåller kärninformationen som behövs för att deklarera din kryptoskatt. För de flesta är detta det enda som krävs.

  1. Kapitalvinstskatt: Denna sektion innehåller din K4-rapport för kryptovalutor som krävs för att deklarera kapitalvinstskatt. Detta är den vanligaste skattemodellen för kryptohandel.

  2. Inkomstskatt: Denna sektion innehåller poster som Mining, Rewards och Income. Dessa kan kräva att du lämnar in en T2-blankett.

  3. Ränteinkomst: Denna sektion innehåller Staking Rewards och Interest Received som deklareras under avsnitt 7.2 i Skatteverkets inkomstdeklaration.

  4. Övriga Upplysningar: Denna sektion innehåller information som ska läggas till under Övriga Upplysningar hos Skatteverket. Du kan själv välja att lägga till mer information om du vill. Detta kallas att göra ett ”Öppet Yrkande” och rekommenderas ofta.

Example of Divly tax report for Swedish citizens

Swedish K4 PDF Report (självrättelse)

Den här filen innehåller K4-blanketten ifall du vill deklarera via papperspost. Den krävs också om du gör en självrättelse (deklarerar kryptoskatt för tidigare år). Se vår guide om hur du deklarerar kryptoskatt för tidigare år i Sverige.

Example of sjalvrattelse K4

Swedish K4 SRU (Digital inlämning)

SRU-filen är ett valfritt sätt att lämna in din K4. SRU är ett filformat som Skatteverket använder för att importera finansiell information till sin webbportal. Bland annat kan svenska deklaranter använda SRU för att automatiskt importera K4-information om kryptovalutor direkt till Skatteverkets portal. Hur du använder SRU-filen förklaras längre ner i denna guide.

Övriga Upplysningar

Detta är en TXT-fil med samma information som finns i den rekommenderade svenska skatterapporten & K4, men i textformat för den som önskar det.


Hur du lämnar in din deklaration till Skatteverket

Börja med att öppna PDF-filen som du laddade ner från Divly, och följ sedan instruktionerna nedan (Swedish Tax Report & K4 (reckommended)).

A. Deklarera kapitalvinstskatt

För att deklarera din kapitalvinstskatt måste du fylla i avsnitt D på K4-blanketten. Antingen kan du göra detta manuellt enligt nedanstående steg eller ladda upp din SRU-fil.

  1. Logga in i Skatteverkets e-tjänst med BankID.

  2. Gå till: Bilagor > Skapa en bilaga Försäljning av värdepapper > Försäljning av värdepapper m.m. (K4) > Övriga värdepapper, andra tillgångar (kapitalplaceringar t.ex, råvaror, kryptovalutor) m.m.

  3. Kopiera värdena från PDF-filen till Skatteverkets K4-blankett. Gör detta för varje kryptovaluta som listas i PDF-filen. Observera att du bara kan ange heltal vid Antal/Belopp i utländsk valuta. Vinster och förluster ska redovisas på separata rader för samma kryptovaluta eftersom förluster endast är avdragsgilla till 70 %.

    Declaring your K4

  4. Klicka på “Spara” längst ner när du är klar.

  5. Ange exakt mängd såld krypto i decimalform. För att göra detta, navigera till Ändra i huvudmenyn. I rullgardinsmenyn väljer du 17. Övriga upplysningar. Här ska du ange den exakta mängden av varje krypto du sålt. Du kan kopiera texten från den TXT-fil som du fick från Divly för att spara tid.

    Declaring exact values in ovriga upplysningar


B. Deklarera ränteinkomster

För att deklarera dina ränteinkomster ska du lägga till den totala summan i avsnitt 7.2. Du behöver göra detta om du har fått krypto från ränteintäkter eller staking-belöningar (Divly-etikett: Staking Rewards, Interest Received).

  1. Gå till Ändra och välj 7.2 Ränteinkomster, utdelningar m.m. i rullgardinsmenyn.

  2. Fyll i den nya totala summan av ränteinkomster, inklusive krypto-ränteinkomster.

    Declaring staking rewards and interest received

  3. Klicka på “Spara”.

  4. Gå tillbaka till föregående sida (Ändra).

  5. Välj denna gång “17. Övriga upplysningar” och beskriv vad för slags ränta det rör sig om (t.ex. staking reward, låneränta osv.).

Om du vill deklarera dina ränteutgifter (Divly-etikett: Interest Paid), följ samma steg ovan men välj avsnitt 8.1 Ränteutgifter m.m. i steg 1.


C. Deklarera inkomstskatt

Hur du deklarerar din inkomstskatt beror på vilken typ av inkomst du fått (lön, mining osv.).

  1. Mining (Divly-etikett: Mining)
    Om du har fått en överskottsinkomst från mining ska du fylla i en T2-blankett. Du hittar den i e-tjänsten genom att gå till Bilagor > Inkomst av hobby, internetinkomster m.m. (T2). Tänk på att du bara ska deklarera mining om du gjort en vinst efter utgifter för hårdvara m.m. har dragits av! Dessa utgifter kan användas för att kvitta mining-inkomst under flera år. För en mer komplett genomgång av T2-blanketten, se vår guide om mining-skatt.

  2. Lön och andra förmåner (Divly-etikett: Income)
    Om du har fått en inkomst i form av lön så ska den redan vara deklarerad av din arbetsgivare. Om din arbetsgivare inte har rapporterat din lön, gå till Ändra och välj rätt fält i rullgardinsmenyn (oftast 1.1). Uppdatera värdet så att det inkluderar inkomsten du fick i krypto (omräknad till SEK). Gå sedan till Övriga upplysningar och ange vilken mängd krypto du fått samt vem du fått det från.

  3. Rewards (Divly-etikett: Reward)
    Om du har fått en inkomst via belöningar (som Coinbase Earn) ska du fylla i en T2-blankett. Du hittar den i e-tjänsten genom att gå till Bilagor > Inkomst av hobby, internetinkomster m.m. (T2). Detta förutsätter att belöningarna inte klassificeras som lön eller bedrivs som näringsverksamhet. Om du är osäker på hur just dina rewards ska hanteras, kontakta Skatteverket för rådgivning.


Hur du deklarerar din skatt med SRU-filen (valfritt)

SRU är ett filformat som Skatteverket använder för att importera finansiell information till sin webbportal. Bland annat kan det användas för att automatiskt importera K4-deklaration om kryptovalutor direkt till Skatteverkets portal. Om du deklarerar kapitalvinst på kryptovalutor i Sverige via Divly är SRU-filen det smidigaste sättet att föra över din K4-information.

Hur importerar jag SRU-filen till Skatteverket?

Om du nu har en SRU-fil som innehåller ditt personnummer kan du gå vidare med att importera den i Skatteverkets portal:

  1. Logga in på Skatteverkets webbportal.

  2. Klicka på Bilagor.

  3. Bredvid Försäljning av värdepapper m.m. (K4) finns en länk som heter Importera. Klicka på Importera.

  4. Följ instruktionerna i portalen för att ladda upp SRU-filen och klicka sedan på Importera.

  5. Om importen lyckades ser du nu en länk till din K4-blankett som du importerat.

  6. Klicka på Övriga värdepapper, andra tillgångar (kapitalplaceringar t.ex. råvaror, kryptovalutor) m.m.

  7. Nu visas en sammanställning av vinster och förluster i olika valutor som importerats. Kontrollera noga att de värden som anges stämmer överens med dina förväntningar.

  8. Färdigt!

Övriga upplysningar

Skatteverket vill också att du anger mer exakta kryptobelopp som sålts i varje valuta, eftersom K4-formuläret endast tillåter avrundade belopp. Se avsnittet om Övriga Upplysningar ovan i denna guide för att veta vad du bör skriva där.

Behöver jag ange mitt personnummer?

För att filen ska fungera med Skatteverket måste ett svenskt personnummer finnas i filen. Det är viktigt att detta personnummer är detsamma som den inloggade personen i Skatteverket. Du kan antingen ange ditt personnummer i formatet ÅÅÅÅMMDDNNNN i Divly när du skapar din fil, så fyller Divly i det på rätt ställen i SRU-filen (se ovan). Divly lagrar inte ditt personnummer på något annat sätt än i den SRU-fil du genererar.

Om du inte vill uppge ditt personnummer i Divly kan du lämna fältet tomt. Men för att filen ska fungera hos Skatteverket måste du fortfarande själv lägga till personnumret i filen. Så här gör du:

  1. Ladda ner filen från Divly utan att ange personnummer.

  2. Öppna SRU-filen i valfri textredigerare.

  3. Leta efter platshållaren PERSONNUMMER i filen.

  4. Ersätt alla förekomster av platshållaren med ditt riktiga personnummer i formatet ÅÅÅÅMMDDNNNN.

  5. Spara filen och stäng den.


Jag får inte plats med all text i Övriga Upplysningar!

Om du har handlat med många olika kryptovalutor kan det hända att det inte finns tillräckligt med utrymme i Övriga Upplysningar (trots att Divly har kortat ned texten så mycket som möjligt). Skatteverket har nämligen satt en gräns på 999 tecken för Övriga Upplysningar.

Eftersom detta har blivit ett återkommande problem kontaktade vi Skatteverket för en lösning. De föreslog att den skattskyldige istället ska kontakta dem via detta formulär (OBS: Exempellänk, logga in på Skatteverkets webb för rätt länk), bifoga TXT-filen och ange sitt personnummer så att informationen kan kopplas till rätt person. Du kan sedan nämna i dina Övriga Upplysningar att du skickat en komplett TXT-fil med detaljer om dina kryptotillgångar via kontaktformuläret.


Jag behöver deklarera för tidigare år (självrättelse)

Ovanstående guide fungerar bra när du deklarerar för det senaste året. Men om du behöver rätta tidigare år, se vår guide för hur du lämnar in självrättelse för upp till de senaste 6 åren. Där hittar du all information du behöver för att skicka in din skatterapport till Skatteverket för tidigare år.

Did this answer your question?